Preparacja pasz do skarmiania a także ich przechowywanie

Właściwe przygotowanie pasz do ma duży wpływ na stopień ich zużytkowania, co bezpośrednio przekłada się na efektywność żywienia zwierzaków.
Zdecydowana większa część karm wykorzystywanych w karmieniu prosiaków wymaga poddania ich stosownym zabiegom, w celu ułatwienie zwierzętom trawienia oraz lepszego spożytkowania składników pokarmowych zawartych w paszach.

opłaty

Autor: DLH
Źródło: DLH
Sposób przygotowania paszy przed skarmieniem wywołuje, iż trawienne enzymy, które będą wydzielane w żołądku zwierzaka mają lepszy dostęp do komponentów pokarmowych karmy. Stosowna struktura paszy to ważki czynnik w zapobieganiu schorzeniom wrzodowym, tak u zwierzaków młodych, jak także dorosłych. Skrupulatne przyrządzanie paszy ma na celu też ulepszenie jej smaku, ubogacenie w składniki odżywcze. Granulowanie pasz jest nadzwyczaj znanym zabiegiem w produkcji pasz dla trzody. Obserwacje udowodniły, że świnie mające możliwości wyboru kompozycji w formie sypkiej a także rozdrabnianej entuzjastyczniej konsumują tą drugą. Granulki powinny jednak posiadać stosowną twardość a także wielkość dobraną do kategorii wiekowej zwierzaków.

Przebiegowi mikronizacji, poddaje się z reguły ziarna zbóż jak też nasionka roślin strączkowych.

Masz spory problem z wyszukaniem dobrego rozwiązania Twego dylematu? Na pewno skutecznie może pomóc Ci ta strona grille na pellet.

W wyniku takowego naświetlania zachodzi szybki przyrost temperatury a także ciśnienia pary wewnątrz surowca, a konsekwencją będzie uzyskanie lepszej strawności. Redukowana jest także ilość drobnoustrojów a także grzybów.

Tostowaniu, które polega na oddziaływaniu parą wodną pod naciskiem, poddawane są przeważnie poekstrakcyjne pokarmy sojowe oraz rzepakowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu ulega zniszczeniu dużo związków antyżywieniowych, polepsza się także smak paszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*